Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kurultay ve Kültür Merkezi’nde İnsan Hakları Fiil Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şu şekilde:
* İnsan Hakları Fiil Planı Tanıtım toplantısının ülkemize bütün kurum ve kuruluşlarımıza hayırlı olmasını arzuluyorum.
* Hazırlık sürecinde değerlendirmeleriyle eleştiri ve teklifleriyle fiil planına katkı elde eden bütün taraflara şükranlarımı sunuyorum.
* Yaşamın bizzati kendisinin kesintisiz bir değişiklik süreci olduğu gerçeği. Her alandaki reformları kesintisiz sürdürmemiz icap ettiğini işaret ediyor.
* Bugün açıklayacağımız fiil planı da değişiklik ve düzeltim irademizin devam ettiğinin ve devam edeceğinin örneğidir.
* Her maddenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan adımları kararlılıkla atacağız. Gelecek hafta da ekonomik düzeltim programımızı milletimizle paylaşacağız.
* Bu fiil planındaki her bir faaliyetin arkasında geniş tabanlı istişare süreci var. Arkadaşlarımız ilgili bütün bakanlıklarımız ile, kurumlarla, iktisat ve iş dünyasıyla, velhasıl milletimizin her kesimi ile bir araya geldiler. 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren bir belge ortaya çıktı. Fiil planı iki senelik süre diliminde uygulanmak suretiyle planlandı.
* Vizyonu özgür kişi, kuvvetli cemiyet, daha demokratik bir Türkiye olarak belirlenen fiil planı 11 temel ilke ile başlıyor.
Bu ilkeler şunlar:
1- İnsan, doğuştan haiz olduğu olmazsa olmaz haklarıyla yaşar. Devletin temel amaç ve görevi, bu hakları korumak ve geliştirmektir.
2- İnsan onuru, tüm hakların aslı olarak hukukun etkin koruması altındadır.
3- Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal fikir, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz mevzusu olmaksızın hepimiz hukuk önünde eşittir.
4- Kamu hizmetinin her insana eşit, yansız ve dürüst halde sunulması, tüm yönetsel faaliyetlerin temel özelliğidir.
5- Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar ihtiva eder, kamu otoriteleri bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden taviz vermeden hayata geçirir.
6- Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.
7- Devlet, girişim ve emek harcama hürriyetini rekabete dayalı özgür piyasa kuralları ile toplumsal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.
8- Adli ve yönetimsel işleyiş; masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini sakınan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.
9- Asla kimse, eleştirisi yada fikir izahı sebebiyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
10- Bağımsız ve yansız yargı ile korunan hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.
11- Haklarının ihlal edildiğini iddia eden hepimiz, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilmelidir. Adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının merkezindedir.
İnsan Hakları Fiil Planı’nın 9 amacı ise şunlar:
1- Daha kuvvetli bir insan hakları koruma sistemi
2- Yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi
3- Hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık
4- İfade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi
5- Şahıs özgürlüğü ve güvenliğinin güçlendirilmesi
6- Kişinin maddi ve tinsel bütünlüğü ile hususi yaşamının güvence altına alınması
7- Iyelik hakkının daha etkin korunması
8- Kırılgan kesimlerin korunması ve toplumsal refahın güçlendirilmesi
9- İnsan hakları mevzusunda üst düzey yönetimsel ve toplumsal farkındalık
* İdari yargıda gerekçeli kararın 30 gün içinde yazılmasını mecburi kılıyoruz. Elektronik tebligat uygulamasına, yurt haricinde yaşayan vatandaşlarımızı da dahil ediyoruz.
* İş davalarının daha süratli sonuçlanmasını temin için, hakimlerin, SGK kayıtlarına bilişim sistemi üstünden erişebilmesini sağlıyoruz.
* Mevzuatımız hem kişiler hem de yönetim yönünden herhangi bir tereddüte yer vermeyecek şekilde anlaşılır ve uygulanabilir olmalıdır.
* Ek olarak hukuk kamusal işlemlerde tadı uygulama iddialarına karşı da vatandaşımızı koruyucu güvenceleri hayata geçirmelidir.
* Fiil planı ile idarenin iş ve işlemlerinde öngörülebilirliği daha da güçlendiriyoruz. İdareye meydana getirilen başvurularda idarenin cevaplama süresini 60 günden 30 güne indiriyoruz.
* Dava, icra ve noter harç ve harcamalarını sadeleştiriyoruz. e-Duruşma uygulamasını bütün hukuk mahkemelerine yaygınlaştırıyoruz.
* Avukatların, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruları elektronik ortamda yapabilmelerine olanak sağlıyoruz. İddianamelerin mağdur ve müştekilere de tebliği uygulamasını başlatıyoruz.
* İdari davalarda dosyaya sonradan giren data ve belgelerin taraflara tebliğini de mecburi hale getiriyoruz. Bütün icra dairelerinde kağıtsız ofis ortamına geçiyoruz.